Tekstin ihmiset ja sanomiset eivät liity tähän juttuun

Olen ollut täällä blogissa pitkään hiljaa SMF:n free-avustajille tarjotuista sopimuksista. Niiden sisällön voisi tiivistää siten, että ostajalle – eli esimerkiksi SMF:n lehdille – annetaan oikeudet käyttää avustajien tuottamaa materiaalia missä vain tulevissa yhteyksissä ilman erilliskorvausta. Juridinen vastuu taas jäisi materiaalin tuottajalle: tulevaisuudessa erektiomainoksessa käytetty lehtikuva, joka otettiin alun perin vaikka puolison poismenoa käsittelevään juttuun, saattaa poikia oikeusjutun, josta vastaisi sopimuksen kirjoittanut avustaja.

Ylen juttua aiheesta täällä kohdassa 19.15.

Osasyy tähän hiljaisuuteeni on ollut – varmaan monen muun kirjoittavan avustajan jakama – käsitys siitä, että kiista koskee eniten valokuvaajia. (En myöskään työskentele Sanomalle). Kuka tekee enää tulevaisuudessa mitään vaikkapa kirjoittavan avustajan tekemällä bändivierailun puffijutuilla? Hyvillä kuvilla on taas selkeää arvoa vielä muissakin yhteyksissä.

Olin väärässä.

Tästä saatiin esimerkki viimeisimmässä Journalisti-lehdessä. Kyseessä on lehden tietojen mukaan matkareportaaseista korvauksetta ja ilman neuvottelua kirjoittajan kanssa tehty kirjasarja. Kirjoittajan mielestä hänen tekstinsä eivät sovi matkaoppaaksi, mutta tulosta sarjalla tekevä sopimuksen toinen osapuoli ajattelee toisin.

Tarjottu sopimus on avustajien kannalta kammottava. Aina uudestaan korvauksetta käytössä olevien kuvien ja juttujen kasvava pankki nakertaa tehokkaasti muutenkin heiveröisessä asemassa olevien avustajien ansaintapohjaa.

Vielä kammottavampi se on tulevaisuuden median osalta. Pahimmillaan toimittajat ja kuvaajat eivät enää voi lähteä tekemään uutta journalismia, vaan joutuvat kierrättämään vanhoja ja halvempia kuvia sekä tekstejä. Ihmisille pitää jäädä mahdollisuus oikaista aiemmat erheensä – toimittaja voi vaihtaa näkökulmaa, haastattelija tajuaa olleensa väärässä ja niin edelleen. Voiko luottamusta enää syntyä kuluttajien, toimittajien tai haastateltujen välille, jos kirjoitetut jutut saattavat ilmestyä missä vaan ja milloin vaan uudestaan?

Ps. Jutun otsikko viittaa valokuvaaja Kari Kuukan hienoon ja valaisevaan tekstiin ”Kuvan lapset eivät liity juttuun”. Suosittelen lukemaan. Kaikkia.

Petri

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s