Arkistoista: Valtio vuokralle

Vielä pari vuotta sitten Turun Sanomien Treffi-liite oli voimissaan ja juttupaikkoja niin paljon, että oli mahdollista kokeilla uusia ideoita. Muistan aloittaneeni free-urani siellä jalkapallokisojen aikaan jutulla, jossa koetettiin saada vuvuzelan tuottamasta melusta edes etäisesti miellyttävä biisi. (Se biisi myös saatiin)

Ehkä hauskojen kokeilujuttujen parhaimmistoa oli alla julkaistu valtion vuokraus.

Jutun lähtöidea tuli kahdesta toisesta jutusta: uutisesta, jossa Snood Dogg oli koittanut vuokrata yhden Euroopan pikkuvaltioista, ja Tylkkärissä muinoin Juuso Janhusen julkaisemasta mikrovaltio-jutusta.

Lähdimme siis leikkimään Vieläki Lepposaa -räppikolmikon yhden jäsenen kanssa idealla. Aloitin kyselyn Sealandin mikrovaltiosta. Juttu sai lisäkierroksia, kun koitimme vielä vuokrata Kuusamon kuntaa. Sain haastatteluun kaupunginjohtajan, joka oli erinomaisesti mukana hauskuttelussa. Kiitos siitä hänelle.

 

Saako kuusamolaisräppäri kokonaisen valtion vuokralle?

  

Amerikkalaiset rap-tähdet tunnetaan mahtipontisesta elämäntyylistä, jossa retostellaan hulppeilla omistuksilla. Tänä kesänä muutama räppäri on nostanut kunnianhimonsa rimaa autojen, korujen ja luksuspalatsien ohi, nimittäin kokonaisiin valtioihin.

 

The Fugees-koplasta tuttu Wyclef Jean haki ehdokkuutta Haitin presidenttikisaan, mutta hänen ehdokkuutensa hylättiin lopullisesti viime lauantaina. Syy: räppärilaulaja ei ole asunut maassa viittä peräkkäistä vuotta.

 

Kesäkuun lopussa uutisoitiin astetta hämmästyttävämmästä tempauksesta: supertähti Snoop Dogg yritti vuokrata Euroopan neljänneksi pienimmän valtion, Liechtensteinin. Ihmeellistä kyllä, musavideon kuvauksiin kaavailtu vuokraus ei kuulemma kariutunut itsenäisen maan haluttomuuteen, vaan ”liian kireään aikatauluun”.

 

 

Mitä rapakontakaiset tähdet edelle, me perässä. Päätimme nimittäin koittaa leikkimielisesti vuokrata kokonaisen valtion Turussa asuvan räpartisti Murkkumiehen eli Antti Satan kanssa. Vieläki Lepposaa -ryhmässä vaikuttava tuottaja/MC kertoo ymmärtävänsä amerikkalaisen hiphopin jetset-glamourisointia, mutta järkeistäneensä aikoja sitten räppihaaveensa.

– Snoopin tempauksesta tuli mieleen, että mitä se on oikein miettinyt. Mitä se oikein tekisi siellä?, Satta miettii.

– Ja jos Wyclef olisi presidenttinä, niin kävisikö se heittämässä räppikeikkoja Nykin klubeilla? Se on oikeasti iso vastuu.

Realismi toviksi sikseen, on aika koittaa onnea. Koska meillä ei ole mainetta tai mammonaa portteja avaamassa, päätämme kysellä suoraan pieniltä valtioilta. Itse asiassa todella pieniltä, nimittäin mikrovaltioilta.

Mikrovaltiot ovat valtioita, joita ei ole virallisesti tunnustettu. Pienillä alueilla fyysisesti sijaitsevien ”valtioiden” maamerkit on levitetty useimmiten nettiin, keksittynä maan kulttuurina tai idealistisina manifesteina.

Yksi tunnetuimpia ja vanhimpia näistä tunnustamatta jätetyistä valtioista on Sealandin ruhtinaskunta, joka on sijainnut vuodesta 1967 vanhalla ilmatorjuntatykin jalustalla Englannin rannikolla. Siltä löytyy muun muassa oma valuutta, lippu ja passi.

Lähetämme ruhtinaskuntaan sähköpostia koko valtion vuokrausmahdollisuudesta räppärimme käyttöön. ”Hänen kuninkaallinen korkeutensa Prinssi Michael” vastaa:

– Sitä ei ole koskaan vuokrattu! Kai kaikki on mahdollista tässä maailmassa. Tehkää tarjous.

Hivenen yllättävä vastaus valtiolta, joka nettisivuillaan kertoo historiansa olevan ”kertomus kamppailusta vapauteen”. Emme kuitenkaan ole ensimmäisinä asialla: Pirate Bay yritti ostaa sen jo 2007.

Tarkemmissa neuvotteluissa itsenäisyyden hintakin selvenee: 10 Sealandin dollaria kuussa per käytetty pinta-ala jalkoina. Laskujeni mukaan siis 46 tuhatta euroa kuukaudessa koko Sealandin alueelta.

Mutta tarkoittaisiko valtion vuokraaminen muitakin oikeuksia kuin alueen vuokraa? Miten valtioita edes vuokrataan?

– Normaalisti pääsy ja oleskeluoikeus olisivat ainoat hyväksytyt aktiviteetit, vuokriin on sisällytetty ”ei muutoksia tai korjauksia”-lauseke. Vuokraehdot ovat kuitenkin neuvoteltavissa, Sealandin valtiosihteeri vastaa.

 

Valtio liikenee lainaan

Se olisi siis mahdollista, valtion saisi lainalle. Miltä jenkkikollegojen voittaminen valtionvuokrauksessa kuulostaa turkulaisräppärin korvaan?

– Kyllä se nykyisillä ansioilla aika kaukainen maali on, hoitajaksi opiskeleva Satta toppuuttelee.

– Jos eläisin omavaraisesti ja kävisin jossain kihoduunissa, niin voisihan se eläkepäivinä toimia sellaisena ”viidenkympin villityksenä”.

Millainen hallitsija hiphop-artistista kuoriutuisi? Satta arvelisi olevansa rauhantahtoinen ja asioita korjaava diktaattori, joka kuitenkin laatisi niin ”naurettavan kovia tuomioita, että rikokset vähenisivät”.

– Koittaisin tehdä valtiostani Monacon kaltaisen mestan, ei tarvitsisi maksaa veroja ja kaikki koittaisivat elää omavaraisesti, Satta kertoo ja vitsailee:

– Tekisin varmaan kuin Kreikka, pyytäisin muilta valtioilta hirveän läjän massia ja käyttäisin ne muuhun kuin talouden edistämiseen.

Fiktiivisen valtion talouden Satta arvelisikin ajavansa rappiolle. Hän ei juhlistaisi omaa ajanjaksoaan valtion historiassa kovinkaan suureellisesti.

– Olen aina tykännyt olla taka-alan äijä, Satta kertoo.

– No ehkä voisin hakata johonkin tolppaan vuokran päivämäärän ja hallitsijan nimen.

 

… tai Kuusamon kaupunki vuokralle

Teimme varasuunnitelman ja tiedustelimme samaa asiaa pienemmältä itsehallinnolliselta yksiköltä, kaupungilta. Valitsimme Kuusamon, jossa Satta on asunut pitkään.

– On mielenkiintoinen kysymys lähteä pohtimaan millä lailla se olisi mahdollista, kaupunginjohtaja Timo Halonen vastaa puhelimessa.

– Periaatteessa itsehallinnollinen valtuusto pystyy tekemään ratkaisun, että ’mikäpä ettei, vuokrataan vaan’. Mutta se edellyttää, että vuokraaja hoitaa velvoitteet, joita kunnille on määrättyinä.

Kaupungin vuokra tulisi näistä velvoitteista sekä omaisuuden käytöstä. Halonen laskeskelee 17 000 asukkaan kaupungin hintalapun nousevan ainakin satoihin tuhansiin, jopa yli miljoonaan päivässä. Voisiko tällainen ökyvuokrailu toisaalta tukea kuntien ja kaupungien heikkoja talouksia?

– Kuvittelisin, että vuokraushalukkaita on niin harvassa, ettei siitä keinoksi ole, Halonen naurahtaa.

Teksti: Petri Rautiainen

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s