Arkistoista: Talous ja utopia

Teen pääasiassa levyarvioita. Uralle on kuitenkin mahtunut muutamia kirja-, näytelmä- ja elokuvakritiikkejäkin. Tässä ajankohtainen talouskirja-arvio.

Aina niin miellyttävästi esiintyvän Sixten Korkmanin uutuuskirja Talous ja utopia tuli arvioiduksi Voimaan alkuvuodesta. Pidin.

Täytyy myös kiittää Voimaa sen lukijakunnan karvoja kenties väärään suuntaan silittävän arvion julkaisusta.

Muistan anekdootin, jossa talousväittelyissä usein esiintynyttä Korkmania luonnehdittiin kyseisten keskusteluiden ainoaksi ja vakituiseksi sosiaalidemokraatiksi. Muut talouselämän diskuteeraajat, kun tuppaavat olemaan enemmän oikealla.

Jos katsoo Korkmanin esittelemiä toimenpiteitä, niin eivät ne kuitenkaan eroa merkittävästi muiden taloustieteilijöiden vastaavista. Tuntuu, että kiista koskee enemmänkin yksityiskohtia tietyn yhteisen näkemyksen sisällä. Koitin tuoda tämän huomion esiin arviossani.

 

Mistä kiistelemme, kun kiistelemme taloudesta

 

Korkmanin kirjan kansi

Selkeänä ja rakentavana talouskeskustelijana tunnettu Aalto yliopiston professori Sixten Korkman on kirjoittanut julkisten puheenvuorojensa kaltaisen kirjan. Talous ja utopia on kohtelias, eri makrotaloustieteellisiä näkökantoja asiallisesti, perusteellisesti ja tasapuolisesti selventävä johdanto.

Teoksen puolueettomuus ja kohteliaisuus on sekä sen vahvuus että heikkous.

Vastakkaisten argumenttien ja ajattelutapojen selittäjänä Korkman on mainio. Toisaalta tasapuolisuus johtaa siihen, ettei Korkman terästä argumenttejaan tarkemmin. Painokkaimpien kiistojen vieminen loppuun olisi kenties rikkonut kohteliaisuuden mutta antanut lukijalle voimakkaamman kannusteen syventää omaa pohdintaansa.

 

Vahvimmin Korkman puolustaa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Hän kantaa huolta sen rahoituspohjan riittävyydestä. Korkmanin ehdottamat korjaustoimenpiteet ovat jokseenkin samansuuntaisia kuin mitä julkisuudessa on jo kuultu: julkista sektoria pitää tehostaa ja pienentää, työllisyyttä pitää lisätä alusta, keskeltä ja lopusta.

Hän kirjoittaa:

”Pitää olla lämmin sydän mutta myös kylmä pää: tarvitaan päätöksiä, jotka kasvattavat työllisyyttä ja veropohjaa sekä leikkaavat vähemmän tärkeitä menoja ja tehostavat julkisen sektorin palvelutuotantoa.”

Kyse ei siis taidakaan olla julkiseen keskusteluun salakuljetetusta oikeistolaisesta ideologiasta, vaan siitä, että muuten ehkä kiistelevät taloustieteilijät ovat pääsääntöisesti samaa mieltä Suomen nykyongelmista.

Talous ja utopia onkin ansiokkaimmillaan taloustieteilijöiden kiista-alueen selventäjänä. Se käy oppikirjamaisesti läpi kaikki ne talouden perusperiaatteet, joista asiantuntijat eivät enää juuri kiistele. Näitä ovat muun muassa markkinatalouden paremmuus, julkisen sektorin tarve, talouskasvun – joka ei tarkoita lisää krääsää – tarpeellisuus ja markkinatalouden vaikeudet ympäristövaikutusten huomioimisessa. Korkman esittelee ajattelua väitteiden takaa, mikä on julkiselle keskustelulle elintärkeää.

 

Utopia eli loputtomasti tavoiteltava ihanneyhteiskunta jää lopulta kirjassa talouden käsittelyn katveeseen. Korkman käsittelee sitä erityisesti suosituksia antavan taloustiedon sekä eturyhmien ja nykyäänestäjiensä etuja ajavan politiikan ristiriitana.

Korkmanin siteeraama Luxembourgin pääministeri Jean-Claude Juncker tiivistää poliitikon dilemman seuraavasti:

”Tiedämme mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä, miten tulisimme uudelleen valituksi, jos teemme sen.”

Ongelma löytyy kansan valistuksen asteesta – paremmin taloutta ymmärtävä väki näkisi asioissa omaa etuaan pidemmälle.

Erilaisten talousteorioiden ihmiskuvia ja esimerkiksi onnellisuuden todistettua yhteyttä tulotasoon olisi Korkmanin suonut käsittelevän lisää. Millaista on lopulta sisällöltään tavoiteltu onnellisuus? Sovitaanko siitä politiikan kautta vai markkinoilla?

Sixten Korkman: Talous ja utopia. Docendo 2013. 278 s.

 

– Petri Rautiainen

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s