Arkistoista: Jessie Ware – Devotion

Useasti vuoden parhaisiin kulttuurilehtiin valittu Basso-lehti oli vielä viime vuonna voimissaan. Tein paluun lehden palvelukseen, kun minulta pyydettiin levyanalyysiä Jessie Waren levystä.

Tein työtä käskettyä. Levyanalyysi oli kiinnostava tehdä, koska levyä ei tarvinnut arvottaa tähdin tai muuten, ja koska pituutta riitti pidempään pohdintaan.

Lähdin aika henkilökohtaisesta tarinasta liikkeelle ja koitin pohjata johtopäätökset kaikkien käsillä oleviin videoihin.

Laulujen kertojan suhde kuulijaan tai laulujen kohteeseen on aina hyvä lähtökohta syvemmälle analyysille. Miten hän puhuu, onko kyse dialogista vai esiintymisestä laajemmalle yleisölle?

Pidän analyysiani vieläkin onnistuneena. Hyvä Petri.

 

Jessie Ware: Devotion

(PMR Records, 2012)

 

Levyn kansi.

 

 

Tutustuin brittiläiseen Jessie Wareen Youtuben kautta. Hänen Running-videonsa linkattiin Facebookkiin kiinnostavana uutena ärränbee-nimenä.

Tsekkasin videon puolihuolimattomasti. Kaunis lauluääni ja kivan aikuinen, pelkistetty konetausta. Videolla kokomustaan ihonmyötäiseen asuun pukeutunut nutturapää venkoilee sinapinvärisellä nahkasohvalla.

Näitä hiottuja naislaulajia riittää, ajattelin. Skaaloja sahaavia vahvoja naisääniä, jotka esiintyvät virheettömästi ja hoitavat vierailunsa räppäreiden tai konemusatuottajien kertseissä. Tyylikkäitä, lahjakkaita ja yleensä nopeasti unohtuvia.

 

No, se arvio meni railakkaasti reisille. Nyt Jessie Waren koko Devotion-levyä kuunneltuani olen nähnyt valon.

Ware nimenomaan ei ole vahva. Päinvastoin. Devotion on pyyntöjä, aneluita, hetkittäistä oman epätoivoisen tilanteen tajuamista. Sitä että on haavoittuvainen, tarvitsee jotain toista, ja tunnustaa tämän ääneen.

Katsoin uudelleen Running-videon. Tarkemmin katsottuna se tuntui todella surulliselta. Siltä kuin joku kantaisi tasaisin väliajoin matkalaukut eteiseen, muttei koskaan osaisi lähteä.

Jessie on pynttäytynyt parhaimpiinsa, hiusnuttura ja meikki on tikissä ja tapahtumapaikkana toimiva klubi elegantti. Mutta hän on täysin yksin.

Hänen ilmeensä on totinen, kun hän liikehtii mallimaiseen vogue-tyyliin ja sulkeutuu sanoihin, jotka lauletaan tyhjälle salille. Haluan vain tietää, onko tämä molemminpuolista, hän kysyy.

Kenelle hän laulaa ja tanssii? Ei suoraan kameralle, ei oletetulle yleisölle, ei kenellekään videossa. Vastausta hänen pyynnölleen ei ole, mutta hiljaakaan ei voi olla.

 

Devotion on Waren ensimmäinen soolo. Sen pääosassa on ehdottomasti hänen laulunsa, jota hyödynnetään muun muassa stemmoissa ja kaiutettuna.

Ennen kaikkea Ware osaa tulkita. Kyse ei ole vokaalilahjakkuuden esittelystä, vaan kappaleiden ihmisten välisten sidosten tuomisesta esiin laulun avulla. Sama kuin näyttelijällä, joka osaa eleillään kertoa sen, mitä vuorosanat eivät yksin paljasta.

Esimerkki: 110% on Biggie-voksua lainaava nopeatempoinen biisi tanssimisesta yksin, kun ihastus ei liiku aloiltaan.

Miten Ware laulaa sen? Kertsi on sijoitettu alkuun, ja se lauletaan painuneen hiljaa. Ware esittelee tilanteen, joka ei biisin aikana muutu: ”I’m still dancing on my own”.

Ensimmäinen säkeistö tuo esiin kertojan toiveen tanssimisesta yhdessä. Laulumelodia nousee säkeen alussa huokaistuksi toiveeksi, pyörryttävine ”heart”-kohtineen. Joka toisessa säkeessä kuitenkin suitsitaan jatkuvasti näitä toiveita muistuttamalla todellisesta tilanteesta: ”You keep me wishing in the dark”.

Kertosäettä seuraavan toisen säkeistön kortit ovat vielä avoimemmat. Kunhan vain koskisit minua, kunhan vain kurottaisit, kunhan liikkuisit, Ware anelee. Hänen äänensä on voimakas, vaativa, jopa viettelevä. Kontrasti monotonisesti tulkittuun kertsiin on selkeä.

Tästä syntyy Waren usein hyödyntämä jännite: säkeistöjen toiveet, jos-vaihtoehdot, ovat täynnä vuodatettua tunnetta, mutta kylmäpäisemmät kertsit muistuttavat siitä, ettei tilanne ratkea.

– Petri Rautiainen

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s