Arkistoista: Akateeminen kysymys

Arkistoista tällä kertaa kirja-arvio vuodelta 2013. Arvioni uutta yliopistolakia käsittelevästä keskustelukirjasta ilmestyi Turun ylioppilaslehdessä.

Keskustelu yliopistojen uudistamisesta ei ole kirjan julkaisun jälkeen suinkaan vähentynyt. Uudet ohjausmallit ja rakenteellinen kehittäminen ohjaavat yliopistoja tehostamaan edelleen toimintojaan. Vaikka en enää lähtökohtaisesti suhtaudu näihin uudistuksiin epäillen, on minusta hyvä, että argumentaatiota puolin ja toisin käydään sekä tiedostetaan käynnissä olevat muutokset. Tätä olen pyrkinyt TYYn edunvalvontavaliokunnan puheenjohtajana auttamaan. Minua sapetti jo tuolloin minimaalinen keskustelu, joka asiasta Turussa käytiin.

Kirja on parempi ja monipuolisempi kuin nokkeloiva arvioni antaa olettaa. Sen työtä jatketaan täällä.

Sittemmin pääsin kirjan julkaisseelle Vastapainolle kolmeksi kuuksi työharjoittelemaan. Se oli helposti työurani parasta aikaa – kiitokset vaan Timolle, Mikolle ja Teijolle.

 

Tarpeellinen kritiikki uuden yliopistolain kielestä ja mielestä

Kirjan kansi

Akateeminen kysymys? – Tuukka Tomperi (toim.)

Vastapaino

2010

 

Innovaatio ja autonomia. Siinä kaksi uudistetun yliopiston tärkeintä termiä.

Ensimmäisellä tarkoitetaan tieteellisen tutkimuksen kaupallista hyödyntämistä. Se esiintyy jo vuoden 2003 Opetusministeriön tiede- ja teknologianeuvoston raportissa useammin kuin ”tiede” tai ”tieto”.

Autonomia-sanan varjolla taas markkinoitiin vuoden alussa voimaan astunut uusi yliopistolaki, jota vastustettiin voimakkaasti opiskelijoiden, tutkijoiden ja yliopistojen henkilökunnan toimesta. Akateeminen kysymys?-keskustelukirja pyrkii kertomaan miksi.

Äänessä ovat pääosin tieteentekijät, joiden alat taipuvat kaikkein huonoimmin uusien autonomisten yliopistojen innovaatioajatteluun. Yhteiskunta- ja kasvatustieteilijät peilaavat yliopistolain muutosta ja valmisteluprosessia tieteen sisäiseen, demokraattiseen keskusteluun. Heidän ihmettelevissä puheenvuoroissaan tulee esiin silloittamaton kuilu ulkoa tuodun tuloksellisuuspuheen ja oman kriittisen, historiallisen tulkintataidon välillä.

 

Nopeassa aikataulussa koottu kirja etenee muutosta vastustavien kokemusten ja tuntojen tilityksistä kirjan loppupään laajaan analyysiin yliopistolain tarkemmista sisällöistä ja merkityksestä.

Tuukka Tomperi selventää kirjan pisimmässä artikkelissa yliopistolain taustalla vaikuttavan idean lähteneen 80-luvulta. Hän kritikoi seikkaperäisesti sen läpivientiä muun muassa Opetusministeriön muistioita tulkitsemalla. Hänen mukaansa muutoksen taustalla on havaittavissa tarve muuttaa yliopistojen ”anarkististen ja vapaiden tieteiden” autonomia talous- ja yrityselämän autonomiaksi. Yliopistoista tulee yhä enemmän managerialistisesti johdettuja yrityksiä, jotka kilpailevat toisiaan vastaan rahoituksesta ja parhaista oppilaista. Niiden aiempi vapaus tehdä omalakista tiedettä korvataan pakolla etsiä sijoitetulle rahalle vastinetta.

Tämä tarkoittanee tiettyjen ekonomisesti vaikeasti hyödynnettävien yliopistojen ja oppiaineiden painumista kannattamattomina pinnan alle.

Tomperi huomauttaa, että on äärimmäisen ongelmallista, että kansallisia yliopistojamme ohjaillaan uusliberalismin hengessä. Aivan kuin vuoden 2008 finanssikriisiä massiivisine talousjärjestelmän korjausvaatimuksineen ei olisi tapahtunut:

”Siinä tapauksessa yliopistot ohjataan nyt uudistumaan lyhytjänteisellä taloudellisella ajattelulla, jonka pitävyyttä ei ole empiirisesti osoitettu, jonka ennakko-oletukset ovat menneisyydestä ja joka ei parhaalla tavalla vastaa tulevia tutkimuksellisia ja koulutuksellisia tarpeita.”

Harmillisesti kirjassa ei kuitenkaan pääse ääneen taloustieteilijöitä, jotka olisivat tarjonneet tarkempaa ekonomista kontekstia. Ihmettelen muuten suuresti, ettei kirjassa mainita lainkaan uusliberalismin kirkkainta puolustajaa Milton Friedmaniä, joka jo 80-luvulla hahmotteli opetuksen järjestämistä markkinatalouden ehdoin ”vapautena valita”.

 

Teksti: Petri Rautiainen

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s