Arkistoista: Peloton-hanke

Docventures julisti aamulla Lihaton lokakuu -kampanjan, joka haastaa vähentämään tai kokonaan skippaamaan lihansyönnin lokakuulta.

Ohessa vuonna 2009 Tylkkärissä julkaistu juttuni aiheen tiimoilta. Silloin tehtiin vähähiilistä kasvisruokaa Peloton-projektin puitteissa, jonka idea oli silloin tuoda yhteiskunnallisia isoja teemoja konkretian kautta tärkeille sidosryhmille. Paikalla oli kotitalouksien ruokavalinnoista päättäviä tuoreita naisia. Ja minä.

Ps. hyvä artikkeli karjatuotannon vääristyneestä ruokakulutuksesta on täällä.

Vähähiilinen keittiö on ekoperheen sydän 

Peloton-hankkeen tuoreille äideille suunnattu työpaja juhlisti vähähiilistä elämäntapaa kokkaamalla itselleen kasvisravintoloitsija Maija Silvennoisen avustuksella kasvisvoittoisen juhlaillallisen. Tekemisen tuoksinassa tuli selväksi millaista ekoystävällinen ruoka on.

Kesäkurpitsaletut paistuvat hitaasti pannulla. Ne ovat hyvä esimerkki vähän ilmastoa rasittavasta murkinasta: läheltä tuotua, kasvisperäisistä raaka-aineksista valmistettua kausiruokaa. Lettuja tehtailevat Anu Suominen ja Terhi Raumala keskustelevat samalla ilmastoystävällisen elämäntavan haasteista.

Tärkeysjärjestyksessä liikenteen ja asumisen jälkeen tuleva ruokakysymys on tuoreille äideille ajankohtainen. Toisaalta he ovat huolissaan lastensa ravinnonsaannista, toisaalta ekologisesta jalanjäljestä.

”Lapset oppii pienestä pitäen tietyn tyyppiseen ruokakulttuuriin”, sipulia pilkkova Raumala myöntää.

”70-luvullahan kaikkein ’ravitsevimpana’ ruokana pidettiin sitä, missä oli mahdollisimman paljon voita, täysmaitoa ja lihaa.”

”Kyllä mä uskon vakaasti siihen, että viiden vuoden päästä tämä on itsestäänselvyys, mitä täällä nyt puhutaan”, Suominen pohtii.

Ongelma on ollut siinä, että vaikka yli 80 prosenttia suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta, niin ongelma ratkaisukeinoineen on jäänyt abstraktille tasolle. Tähän Peloton-hanke on vastannut tarjoamalla ajatushautomoja ja työpajoja, joissa yhdessä mietitään miten vähähiilinen elämä olisi käytännössä ”fiksumpaa, helpompaa ja kivempaa”.

”Olin tiennyt nämä asiat, mutta en ollut tehnyt mitään niiden hyväksi, koska ei ollut  soveltamisniksejä”, Suominen myöntää paistaessaan lettuja.

”Tällaiset kokkikurssit on mahtavia käytännön hands-on-juttuja. Nähdään, ettei tämä ole sen vaikeampaa tai mauttomampaa perinteiseen jauheliharuokaan verrattuna.”

Peloton-hankkeen Tuuli Kaskinen painottaa tarvittavan muutoksen vaativan paljon, muttei kuitenkaan askeettista, hampaat-irvessä hippeilyä.

”Ekologisuus ei tarkoita paluuta mihinkään aikaisempaan yhteiskuntaan. Täällä on ollut ideana puhua asioista myönteisesti ja avoimesti. Sen takia haluttiinkin järjestää yhteinen mukava illallinen, eikä mitään luennointia tai ylhäältä päin tiedon kaatamista.”

Teksti: Petri Rautiainen Kuva: Lauri Hannus

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s