Arkistoista: The Smiths -rumpali ja dj Mike Joyce

Maanantain kunniaksi vähän erilainen musiikkijuttu. Tein tämän viime vuoden keväällä Turun Sanomiin.

Kyseessä oli kulttibändi The Smithsin rumpali, joka tuli Suomeen dj-keikalle. Samassa keikkasarjassa vierailulle tulivat ainakin The Clashin ja The Arkin jäseniä. En tiedä olivatko keikat onnistuneita tai edes kovin suosittuja. En mennyt paikalle.

Itse olin vähän epäileväinen: vähän niissä maistui vanhalla maineella ratsastaminen ja keikkailun budjettiratkaisu. Levyjen soittamiseen kun ei legendaarinen rumpalitausta tai muukaan taida hirveästi vaikuttaa.

Juttu rakentuu oikeastaan kohti sitä fiilistä ja hetkeä, kun kuulee The Smiths -rumpalin soittavan deejiinä omia biisejään faneille, jotka tuntevat vain näiden levyjen kautta.

 

The Smiths -rumpali Mike Joyce etenee dj-keikoillaan yleisön ehdoilla

 

Kulttimainetta nauttivan britti-indiebändi The Smithsin rumpali tulee Turkuun soittamaan levyjä.

 

The Smiths lienee merkittävin 80-luvun brittiläisistä indierock-bändeistä. Steven Morrisseyn, Johnny Marrin, Andy Rourken ja Mike Joycen muodostama nelikko takoi viiden vuoden aikana neljä albumia ja tusinan singlejä, jotka rankataan edelleen brittipopmusiikin tärkeimpiin.

Jotain nelikon vaikutuksesta populaarimusiikkiin kertoo se, miten kovasti sittemmin riitautuneita smithsläisiä edelleen hingutaan lavoille. Heille on esimerkiksi tarjottu 5 miljoonaa dollaria yhdestä reunion-keikasta. Kauppoja ei tullut, eikä luultavimmin tule.

Kuten yhtyeen aktiivivuosina myös vuoden 1987 eron jälkeen laajin huomio on kiinnittynyt soolouriaan jatkaneisiin Marriin ja Morrisseyhin.

Rumpali Mike Joyce ei ole kuitenkaan jäänyt lepäämään sijoilleen. Nimekkäissä bändeissä (mm. Suede ja Buzzcocks) rummuttelun ja The Smithsin tekijänoikeuksia koskeneiden riitojen jälkeen hän on aktivoitunut radiopersoonana. Nyt hän on tulossa Suomeen kahdelle keikalle, deejiinä.

 

Puhelu Manchesteriin. Joyce on juuri lopettanut illan radiohommat ja kertoo dj-urastaan. Hän aloitti kaverin pyynnöstä noin viisi vuotta sitten. Kun se tuntui mukavalta, hän halusi viedä homman astetta pidemmälle. Nyt hän keikkailee ulkomailla asti.

Mitään valmista settiä hänellä ei ole. Eikä genreä. Biisit valitaan yleisön, paikan ja fiiliksen mukaan.

– Soitan vaan levyjä, joista pidän ja joista yleisö toivottavasti pitää. Varmaan soitan Clashiä, Iggy Poppia. Ehkä LCD Soundsystemiä tai MGMT:iä. Jos ihmiset haluavat tanssia, niin en soita indierockia, Joyce tasapainoilee.

– Ja soitan kyllä pari biisiä The Smithsiä, luulisin.

Useissa bändeissä soittanut Joyce on tottunut esiintymään. Deejiinä hän kuitenkin on yksin vastuussa koko keikkatilanteesta.

– Hyvänä iltana adrenaliini jyllää. Dj-soitto on henkilökohtaisempaa. Kun menee hyvin, syy on minun. Ja jos menee huonosti, syy on minun, Joyce tiivistää.

 

Mutta niin, ne The Smiths -biisit.

Remixejä tai omia kappaleita tehneiden deejiiden settien kohokohtia ovat yleensä juuri ne omat kappaleet tai omaleimaiset uudelleentulkinnat. Jotenkin niiden pamahtaessa kaiuttimista yleisö pääsee vihdoinkin kohtaamaan tekijän, jonka musiikista on useimmiten nauttinut vuosia joko radiossa tai muiden deejiiden seteissä.

Vaikka Joyce ei ole perinteinen klubi-dj, sama sääntö tuntuu pätevän häneen ja klassisiin biiseihin, joita hän on ollut mukana tekemässä. Niiden hyvyys pyyhkii soitettaessa pois vuodet ja eroriidat.

– No, aluksi en soittanut The Smiths -biisejä lainkaan, vaan olin niistä vähän nolostunut. Yhä useampi kuitenkin pyysi soittamaan niitä. Ajattelin sitten, että nämä ihmiset ovat maksaneet päästäkseen kuulemaan soittoani, joten miksei, Joyce kertoo.

Niiden biisien vastaanotto keikoilla oli, ja on toki edelleenkin, ”aina erinomainen”.

– Siitä on kuitenkin niin kauan, melkein 30 vuotta. Kyllähän se saa minut ylpeäksi, että ihmiset vieläkin nauttivat siitä musasta.

 

Kuvateksti: The Smithsien rumpali Mike Joyce pyörittää nykyään Beatwolf Radio -nettiradioasemaa. Ja levyjä deejiinä.

 

Dj Mike Joyce Turun Klubilla 16. kesäkuuta.

 

– Petri Rautiainen

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s