Arkistoista: Arttu aka Lump

Viikonlopun alkamisen kunniaksi arkistoista tiukalla konemusiikilla Euroopassa läpilyönyt Arttu, entiseltä taiteilijanimeltään Lump.

Haastattelin Arttua viime kesällä ennen Kuudetta aistia. Haastis toteutettiin spostitse, ja juttupaikkana oli viikonloppuliitteen Artisti paljastaa, joten juttuun piti saada jokin hauska ja aiemmin tuntematon kertomus tai ajatus. Se on jätetty ihan jutun loppuun.

Ehkä jutussa näkyy konemusiikin selittämisen vaikeus. Miten pukea sanoiksi kiinnostavat rytmiset ja ruumiilliset jutut, ja vielä niin, että keskiverto lukija ymmärtää niistä jotain? Jutun kantava idea on tietyllä tavalla musiikin maailmanmatkalaisuus ja tietyn musiikillisen perinteen omaksuminen.

 

Artun sydämessä sykkii funk

 

Arttu studiossa.

 

Joskus nimi on enne. Ei Artun tapauksessa.

Lump-nimestä pelkkään etunimeensä vaihtanut Arttu Snellman tekee konemusiikkia, jonka arvaisi tulevan Yhdysvaltojen housen ja teknon syntysijoilta. Detroitista, Chicagosta, paikoista, missä afroamerikkalaisen musiikin sielukkuus elää nykytuottajien rytmikkäissä konebiiseissä.

Mies nimen takana ei ole myöskään asunut Suomessa vuosiin. Uudesta-Seelannista tavoitettu Arttu on juuri muuttamassa Berliiniin. Siellä hän on vieläkin lähempänä niitä eurooppalaisia kaupunkeja, joissa digataan erityisen paljon hänen tyylitietoisesta, analogisesta house-soundistaan.

Parin viime vuoden aikana Artun tyylillä on ollut yhä enemmän tilausta. Tästä kertovat muun muassa julkaisut arvovaltaisilla hollantilaisilla Clone- ja 4Lux -levymerkeillä.

– Mun tuotannot alkoivat aika kokeellisella linjalla, Arttu kertoo.

– Muutaman viime vuoden aikana olen kuitenkin panostanut 100% musiikkiin. Se on mahtava tunne.

 

Artusta, siis siitä Snellmannista, ei saa hirveästi juttua irti, mutta musiikistaan hän kyllä kertoo. Innostus afroamerikkalaiseen musiikkiin tuli varhaisessa vaiheessa.

– Joskus 12- tai 13-vuotiaana muhun yhtäkkiä iski blues-musiikki, Arttu muistelee.

– Kaikki kesätyörahat menivät blues-vinyyleihin Mississippi delta bluesista 60- ja 70-luvun Chicagon bluesiin.

Bluesista hän kertoo luontevasti jatkaneensa souliin ja funkkiin. Jälkimmäiseen termiin hän on kiintynyt. Sanakirjaselityksen mukaan funk viittaa vahvaan ruumiilliseen hajuun, kuitenkin hyvässä mielessä. Arttu määritteleekin nykyään ”tiukan” ja ”lihavan” soundin päämääräkseen.

Funkin jälkeen kuvioihin tuli house, rumpukoneilla ja synilla tuotettu tasatahtinen tanssimusiikki.

– Vuosina 1987–88 kuulin nuorena pojansällinä housea ja varsinkin acid housea. Silloin tuntui, että ”nyt lähtee jalat alta”. Huh huh, se musiikki oli suoraan toisesta galaksista, Arttu kertoo.

 

Eräänlainen funk-sulkeuma tapahtui vuonna 2011, kun vuonna 1950 syntynyt amerikkalaisartisti Jerry the Cat teki biisin Artun kanssa. Muun muassa Parliamentissä ja Funkadelicissä soittanut Jerry on itsekin arvostettu dj, klubinpyörittäjä ja rytmimusiikin veteraani.

Arvaatteko yhteistyön hedelmän nimen? No, Nuclear Funk. Ja se alkaa näin: ”Can’t stop the funk / It was here before us – the funk”…

– Eihän ne vierailut aina onnistu, mutta joskus tapaa ihmisiä, joiden kanssa synkkaa välittömästi, Arttu paljastaa.

– Jerry on yksi sellaisista – todellinen herrasmies ja funky mofo.

Arttu paljastaa lopuksi myös kannattavansa kaikkien ”velkojen unohtamista” ja pitävänsä velkaa illuusiona.

– Eiköhän me olla jo eletty pelossa tarpeeksi kauan – nyt alkaa rakkauden aika.

 

Kuvateksti: Artun aika ei käy livenä pitkäksi. Lavalle roudataan sämpleri/sekvensseri, analogirumpukone ja monosyntikka. Hän vielä miksaa livenä efektien läpi aikaansaamansa musiikin.

 

Arttu esiintyy Kuudes aisti -festivaaleilla perjantaina 27.7. Hänen seuraava EP:nsä ilmestyy 4Lux -levymerkillä kesän lopulla.

 

– Petri Rautiainen

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s